Ortak Saglik ve Guvenlik Birimi

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) Nedir?

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi  (OSGB), işverenlerin işçilerden ve yönetimden sağlık ve güvenlik katılımını teşvik etmeleri için etkili bir yoldur. Komite üyeleri birlikte toplantılar, teftişler, soruşturmalar ve tavsiyeler yoluyla işyeri güvenliğini sağlar, OSGB, kuruluşunuzun sağlık ve güvenlik etkinliğinin düzenli olarak değerlendirilmesi için bir platform sağlar ve değişiklik ve iyileştirmelerin uygulanmasına izin verir.

Başlıklar

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi -OSGB

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi OSGB

20 ve daha fazla işçi çalıştıran tüm işyerlerinde Ortak Sağlık ve Güvenlik Kurulu kurulması zorunludur. 50’den az çalışanınız varsa, en az 2 üyeniz olmalıdır. 50 veya daha fazla çalışanınız varsa, komitenizin en az 4 üyesi olmalıdır. Üyelerin yarısı, herhangi bir yönetim işlevi olmayan işçilerden oluşmalıdır. İşçi temsilcileri işçiler (veya sendikalıysa sendika) tarafından seçilmelidir. Tüm üye isimleri yazılmalıdır. En az bir yönetim üyesi ve bir işçi üyesi sertifikalı olmalıdır. Sertifika almak için üyelerin 2 bölümden oluşan bir eğitim sertifika programını tamamlamaları gerekir.

Birinci Bölüm – Temel Sertifikasyon, sağlık ve güvenlik ile İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası hakkında genel bilgi sağlar. İkinci Bölüm – İşyerine Özel Tehlike Eğitimi, işveren tarafından yürütülen işyerine özel tehlike değerlendirmesinin sonuçlarına dayalı olarak işyeri tehlikeleri hakkında özelleştirilmiş eğitim sağlar. En az üç ayda bir toplantı yapmalı ve toplantı tutanakları kaydedilmeli, imzalanmalı ve işyerinde ilan edilmelidir.

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi ve Tavsiyeler

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi : Bir OSGB’nin işlevlerinden bazıları, işyerinde düzenli teftişler yapmak ve bazı durumlarda, belirlenmiş madde yönetmeliği kapsamında gerekli olan değerlendirme raporlarının ve kontrol programı raporlarının geliştirilmesine katılmayı içerir. OSGB üyelerinden bir iş yeri kazasının soruşturulmasına yardımcı olmaları istenebilir. Bir tehlike rapor edilirse, OSGB tipik olarak işverene yazılı bir tavsiye sunar.

İşveren daha sonra 21 gün içinde ya tavsiyeleri kabul ederek ve uygulama için bir zaman çizelgesi sağlayarak ya da anlaşmazlık için bir sebep vererek yazılı bir cevap vermelidir. Tüm komite üyeleri, çalışanların endişelerini, şikayetlerini ve tavsiyelerini almaya hazır olacaktır; /sorunları tartışmak ve çözümler önermek; ve önerilen ve mevcut sağlık ve güvenlik programlarına girdi sağlamak.

OSGB  ve Kazaları Önlemek

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi

Ortak Sağlık ve Güvenlik Komiteleri ile ilgili (Ortak Sağlık ve Güvenlik Komitesi (a) İşveren ve Sendika, kazaları, yaralanmaları ve hastalıkları önlemek için kuruluşta iş sağlığı ve güvenliği standartlarını korumayı karşılıklı olarak arzu ettiklerini kabul ederler.

Taraflar kuruluş genelinde sağlık ve güvenliği teşvik etmeyi kabul eder .İşveren, yeni ve mevcut çalışanlara sürekli olarak sağlık ve güvenlik konusunda oryantasyon ve eğitim sağlar ve çalışanlar gerekli sağlık ve güvenlik eğitim oturumlarına katılır. güvenli ve sağlıklı bir işyeri sağlamak için yerel birim düzeyinde olan kurumlar, Sağlık ve Güvenlik Komiteleri kuracaktır.

Her komite, Sendika ve İşveren tarafından atanan eşit sayıda temsilciden oluşacak ve bir Sendika ve İşveren temsilcisi tarafından eş başkanlık edilecektir. Sendika temsilcisi birimin bir üyesi olmalıdır, ancak taraflardan herhangi birine personel ve/veya diğer konu uzmanları eşlik edebilir.

Toplantılara katılabilecek, ancak oy kullanamayacak kişiler. Her bir taraf, planlanmış herhangi bir toplantıdan bir hafta önce bir gündem hazırlayacak ve diğer tarafa sunacaktır. Taraflardan hiçbiri gündem sunmazsa toplantı iptal edilir. Her komitenin genel sorumluluğu, tehlikeleri tanıyarak ve tehlikelerin azaltılmasını ve eğitim programlarını tavsiye ederek güvenli ve sağlıklı bir işyeri sağlamak olacaktır.

KOMİTELER

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi

Her komite: Sağlık ve Güvenlik Komitesi (a) İşveren ve Sendika, kazaları, yaralanmaları ve hastalıkları önlemek için Evde güvenlik ve sağlık standartlarını korumayı karşılıklı olarak arzu ettiklerini kabul eder. İş Sağlığı ve Güvenliği Komitesi İşveren ve Sendika, güvenli çalışma koşullarının teşvik edilmesi, kazaların önlenmesi, işyeri yaralanmalarının önlenmesi ve güvenli işyeri uygulamalarının teşvik edilmesi konularında işbirliği yapmayı kabul eder.

Ortak Sağlık ve Güvenlik Komitesinin İşlevi Saldırganlık veya şiddet içeren tüm olaylar Ortak Sağlık ve Güvenlik Komitesinin dikkatine sunulacaktır. İşveren, Ortak Sağlık ve Güvenlik Komitesinin personele yönelik şiddetle ilgili tüm konularla ilgileneceğini kabul eder. Sağlık ve Güvenlik Komitesi İşveren, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın himayesi altında şirketin tüm çalışanları için bir Sağlık ve Güvenlik Komitesi kurmayı kabul eder.

Komite, deneme süresini doldurmuş eşit sayıda (her biri bir taneden az olmamak kaydıyla) pazarlık yapmayan birim ve pazarlık biriminden oluşur. Birlik, pazarlık birimini temsil eden üyeleri atama hakkına sahiptir. Komite, toplantılarının tutanaklarını tutar ve bunları işyerine asar. Bir nüshası Birlik ofisine iletilecektir.

Ortak İş Sağlığı ve Güvenliği Komitesi İşveren ve Sendika, güvenli ve sağlıklı bir işyerinin teşvik edilmesinde ortak İş Sağlığı ve Güvenliği Komitesinin rolünü kabul etmektedir. Taraflar, bu Toplu Sözleşme kapsamındaki her İşveren için Ortak İş Sağlığı ve Güvenliği Komitesi kurulması konusunda mutabıktırlar.

Komite, İşçi Tazminat Kanunu uyarınca yapılan Sanayi Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği hükümlerine göre kendisini yönetir. Komite, İşveren ile Sendika arasında, eşit temsille ve her bir tarafın kendi temsilcilerini atadığı şekilde olacaktır. Birlik temsilcileri, Birlik üyeliği tarafından seçilir veya Birlik tarafından atanır.

Ortak İş Sağlığı ve Güvenliği Komitesi toplantılarının tüm tutanakları, karşılıklı olarak mutabık kalınan bir formatta kaydedilecek ve Birliğe gönderilecektir. Birlik ayrıca, bu Maddenin amaçları doğrultusunda diğer Sağlık Hizmetleri Birlikleri ile bir Ortak Birlik Komitesi oluşturmayı aktif olarak kabul eder. İşveren, Ortak İş Sağlığı ve Güvenliği Komitesinin İşveren üyelerine, görevdekilerin bu görevleri yetkin bir şekilde yerine getirmelerini sağlamak için komite üyelerinin görev ve sorumluluklarına yönelik yeterli eğitim ve oryantasyon sağlamayı veya sağlanmasını kabul eder.

OSGB ve Sorumluluklar

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi -Sorumluluklar

Birlik, Ortak İş Sağlığı ve Güvenliği Komitesinin Birlik üyelerine, görevdekilerin bu görevleri yetkin bir şekilde yerine getirebilmeleri için komite üyelerinin görev ve sorumluluklarına yönelik yeterli eğitim ve oryantasyon sağlamayı veya sağlanmasını kabul eder. Bu eğitim ve oryantasyon, göreve başladıktan sonra altı (6) ay içinde gerçekleştirilir. D5 Sağlık ve Güvenlik D5.1 Yüklenici, Sözleşme kapsamındaki yükümlülüklerinin yerine getirilmesiyle bağlantılı olarak ortaya çıkabilecek her türlü sağlık ve güvenlik tehlikesini derhal Kuruma bildirecektir.

İdare, Tesislerde mevcut olabilecek veya ortaya çıkabilecek ve Yükleniciyi Sözleşme kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesini etkileyebilecek herhangi bir sağlık ve güvenlik tehlikesini derhal Yükleniciye bildirecektir. İş Sağlığı ve Güvenliği   Tedarikçi: Ortak Güvenlik Komitesi (a) Birlik ve Şirket, bir veya daha fazla Güvenlik Komitesinin seçilmesinde işbirliği yapacaktır. Tüm güvenlik ve iş sağlığı sorunlarını değerlendirmek üzere ayda en az bir kez toplanacaktır.

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi ve Benzer Konularda Yardıma mı ihtiyacınız var lütfen İletişim bölümüne giriniz.

YouTube kanalımız

Önceki Yazı

Bir yanıt yazın