Acil Durum Eylem Plani Nedir 1

Acil Durum Eylem Planı Nedir

Acil Durum Eylem Planı Nedir  ?  ( ADEP) hazırlamak, çalışanlarınızın güvenliğini sağlamak için yeterli değildir. Tahliye gerektiğinde, güvenli ve başarılı bir tahliye sağlamak için faaliyetleri denetleyebilecek

ve koordine edebilecek sorumlu, eğitimli kişilere ihtiyacınız olacaktır.

Bir ADEP, yalnızca içeriğinin güncel olması ve çalışanların fiili bir tahliyeden önce yeterince eğitimli olması durumunda faydalı olacaktır. Aşağıdaki bölümler, planınızı başarıyla geliştirmenize ve uygulamanıza yardımcı olacaktır:

Acil Durum Eylem Planı Nedir -Acil durum eylem planının geliştirilmesi

Yetki

Çalışan eğitimi ve plan incelemesi

Plan gözden geçirme, koordinasyon ve güncelleme

Taslak planınızın geliştirilmesi ve uygulanması sırasında, olası tüm acil durumları düşünün ve  acil durum standartlarına uygun olup olmadığını görmek için işyerinizi değerlendirin.

Acil Durum Eylem Planı Nedir

Başlıklar

Acil Durum Eylem Planı Nedir?  Geliştirilme Aşaması

Acil Durum Eylem Planı Nedir

Ofislerde, küçük perakende mağazalarında ve tehlikeli madde veya süreçlerin az olduğu veya hiç olmadığı küçük üretim ortamlarında çok basit bir plan yeterli olacaktır ve çalışanlar alarm çaldığında veya genel seslendirme sistemleri tarafından bildirildiğinde tahliye edilir. Tehlikeli madde içeren işyerlerinde veya çalışanların yangınla mücadele ettiği, kurtarma ve tıbbi görevleri yerine getirdiği veya kritik ekipmanı kapatmak için alarmlar çaldıktan sonra tahliyeyi geciktirdiği işyerlerinde daha karmaşık planlar gereklidir.

Geliştirilen acil durum eylem planının, değerlendirilen acil durumlar, tahliye politikaları ve prosedürleri, acil durum raporlama mekanizmaları ve alarm sistemleri açısından sahaya özel olması esastır. Planlamanızda size yardımcı olmak için kapsamlı bir acil durum eylem planı hazırlarken göz önünde bulundurulması gereken konuları belirleyen bir kontrol listesi sağlanmıştır. Her konunun bir açıklaması ve/veya tipik işyerlerinde her bir konunun nasıl ele alınabileceğine dair örnekler sağlanır.

En iyi acil durum eylem planları, çalışanları planlama sürecine dahil eder, acil bir durumda çalışanların ne yapması gerektiğini belirtir ve çalışanların acil durumlar için uygun eğitim almalarını sağlar. Çalışanlarınızı planlamanıza dahil ettiğinizde, potansiyel tehlikeler, en kötü durum senaryoları ve uygun acil durum müdahaleleri hakkında önerilerde bulunmaları için onları teşvik edin. Planı geliştirdikten sonra, herkesin acil bir durum öncesinde, sırasında ve sonrasında ne yapacağını bildiğinden emin olmak için çalışanlarınızla birlikte gözden geçirin. Acil durum eylem planınızın bir kopyasını çalışanların ulaşabileceği uygun bir yerde saklayın veya bir kopyasını tüm çalışanlara verin. 10 veya daha az çalışanınız varsa, planınızı sözlü olarak iletebilirsiniz.

Acil durum planınızı ve tahliyenizi yönetecek ve koordine edecek sorumlu bir kişi seçmek yaygın bir uygulamadır. Çalışanların koordinatörün kim olduğunu bilmeleri ve bu kişinin acil durumlarda karar verme yetkisine sahip olduğunu anlamaları çok önemlidir. Koordinatör, acil durum prosedürlerinin etkinleştirilmesini gerektiren bir acil durumun mevcut olup olmadığını belirlemek için durumu değerlendirmekten, acil durum prosedürlerini denetlemekten, dış acil durum servislerini bilgilendirmekten ve bunlarla koordinasyondan ve gerekirse kamu hizmetlerinin veya tesis operasyonlarının kapatılmasını yönetmekten sorumlu olmalıdır.

Diğer durumlarda, yerel itfaiye gibi yerel acil durum görevlileri, binanızı tahliye etmenizi isteyebilir. Radyo veya televizyona erişiminiz varsa, haber bültenlerini dinleyin ve aldığınız resmi emirleri takip edin.

Yerel itfaiye gibi acil durum görevlileri işyerinizde müdahale ve acil durum görevlileri olduğunda, bina sakinlerinin güvenliğinden sorumlu olacaklar ve tahliye ile can ve malları korumak için gerekli diğer eylemlerle ilgili kararlar alma yetkisine sahip olacaklardır. En yüksek rütbeli müdahale görevlisi olay komuta rolünü üstlenecek ve sahadaki acil durum koordinatörü ile birlikte çalışacak, ancak tüm müdahale faaliyetlerini yönlendirmekten sorumlu olacaktır.

 

Acil Durum Eylem Planı Nedir? Çalışan Eğitimi Ve Plan İncelemesi

Acil Durum Eylem Planı Nedir

Acil Durum Eylem Planı Nedir

Acil durum eylem planını uygulamadan önce, işveren, çalışanların güvenli ve düzenli bir şekilde acil tahliyesine yardımcı olacak yeterli sayıda insanı belirlemeli ve eğitmelidir.   İşverenler, ilk plan geliştirildiğinde ve her çalışan ilk işe atandığında planı her çalışanla birlikte gözden geçirmelidir.   İşverenler, plan kapsamındaki eylemleri veya sorumlulukları veya plan değiştiğinde her çalışanla birlikte planı gözden geçirmelidir.    Etkili planlar genellikle çalışanların yıllık olarak yeniden eğitilmesini gerektirir ve çalışanların işyerini boşaltma ve toplanma alanında toplanma alıştırması yapabilecekleri tatbikatları içerir.

 

Çalışanlarınızı meydana gelebilecek acil durum türleri hakkında eğitin ve onları uygun hareket tarzı konusunda eğitin. İş yerinizin ve iş gücünüzün büyüklüğü, kullanılan süreçler, işlenen malzemeler ve yerinde veya dış kaynakların mevcudiyeti eğitim gereksinimlerinizi belirleyecektir. Tüm çalışanların, olası acil durum türleri, raporlama prosedürleri, alarm sistemleri, tahliye planları ve kapatma prosedürleri dahil olmak üzere acil durum eylem planınızın işlevini ve unsurlarını anladığından emin olun. Yanıcı malzemeler, toksik kimyasallar, radyoaktif kaynaklar veya suyla reaktif maddeler gibi olabilecek özel tehlikeleri yerinde tartışın. Bir işveren, çalışanlarını maruz kaldıkları yangın tehlikeleri konusunda bilgilendirmeli ve her bir çalışanla birlikte yangın önleme planının kendini koruma için gerekli olan kısımlarını gözden geçirmelidir.

Karışıklığı en aza indirmek için acil bir durumda sorumlu olacak çalışanlarınızla açıkça iletişim kurun.

Çalışanlarınız için genel eğitim ayrıca aşağıdakileri de ele almalıdır:

Bireysel roller ve sorumluluklar.

Tehditler, tehlikeler ve koruyucu eylemler.

Bildirim, uyarı ve iletişim prosedürleri.

Acil bir durumda aile üyelerini bulmak için araçlar.

İlk Yardım KitiAcil müdahale prosedürleri.

Tahliye, barınma ve hesap verebilirlik prosedürleri.

Ortak acil durum ekipmanının yeri ve kullanımı.

Acil kapatma prosedürleri.

Ve unutmayın, eğitim pekiştirilmezse unutulur. Çalışanları yıllık olarak yeniden eğitmeyi düşünün.

Ayrıca, çalışanlarınızı kan yoluyla bulaşan patojenlere karşı koruma da dahil olmak üzere ilk yardım prosedürleri konusunda eğitmek isteyebilirsiniz; sadece kaçış amaçlı bir solunum cihazının kullanımı dahil olmak üzere solunum koruması; ve siteye yetkisiz erişimi önleme yöntemleri.

Çalışanlarınızla birlikte acil durum eylem planınızı gözden geçirdikten ve herkes gerekli eğitimi aldıktan sonra, çalışanları hazırlıklı tutmak için gerektiği kadar sıklıkta tatbikat yapmak iyi bir fikirdir. Mümkün olduğunda itfaiye ve polis departmanları gibi dış kaynakları dahil edin. Her tatbikattan sonra tatbikatın etkinliğini değerlendirmek için yönetimi ve çalışanları bir araya getirin. Planınızın güçlü ve zayıf yönlerini belirleyin ve onu geliştirmek için çalışın.

 

Plan Gözden Geçirme, Koordinasyon Ve Güncelleme

 

İşveren,

Acil Durum Eylem Planı Nedir

ADEP’nin ve yangın önleme planının   çalışanın acil bir durumda kendisini korumak için bilmesi gereken bölümlerini ilk görevlendirmeden sonra her çalışanla birlikte gözden geçirmelidir. Yazılı planlar çalışanlara açık olmalı ve işyerinde saklanmalıdır. 10 veya daha az çalışanı olan işverenler için planlar sözlü olarak iletilebilir.

Çabalarınızın onlarınkiyle koordineli olmasını ve planınızın etkinliğini artırmasını sağlamak için planlar, binanızdaki diğer şirketler veya çalışan grupları ile de gözden geçirilmelidir. Ayrıca, itfaiye, yerel HAZMAT ekipleri veya diğer dışarıdan müdahale ekipleri gibi yerel acil durum müdahale ekiplerinin yardımına güveniyorsanız, acil durum planlarınızı bu kuruluşlarla gözden geçirmeyi ve koordine etmeyi faydalı bulabilirsiniz. Bu, dışarıdan müdahale edenlerin yeteneklerinin farkında olmanızı ve onlardan ne beklediğinizi bilmelerini sağlar.

Acil Durum Eylem Planı Nedir

Tahliye tatbikatları yapmak iyi bir fikirdir. Tahliye tatbikatları, çalışanların acil durum prosedürlerine, çıkış yollarına ve toplanma konumlarına aşina olmalarını sağlar, böylece gerçek bir acil durum meydana gelirse, uygun şekilde müdahale edebilirler. Tatbikatlar, çalışanları hazırlıklı tutmak için gerektiği kadar sık ​​​​yapılmalıdır. Mümkün olduğunda itfaiye ve polis departmanları gibi dış kaynakları dahil edin. Her tatbikattan sonra tatbikatın etkinliğini değerlendirmek için yönetimi ve çalışanları bir araya getirin. Planınızın güçlü ve zayıf yönlerini belirleyin ve onu geliştirmek için çalışın.

Acil Durum Eylem Planı Nedir

Operasyonlar ve personel sık sık değişir ve eski bir plan acil bir durumda pek işe yaramaz. Planınızın içeriğini düzenli olarak gözden geçirmeli ve bir çalışanın acil durum eylemleri veya sorumlulukları değiştiğinde veya tesisin yerleşim planında veya tasarımında bir değişiklik olduğunda, tahliye yollarını etkileyen yeni ekipman, tehlikeli maddeler veya süreçler ortaya çıktığında onu güncellemelisiniz. veya özel eylemler gerektiren yeni tehlike türleri ortaya çıkar. Planlarda en çok güncelliğini yitiren öğe tesis ve acente iletişim bilgileridir. Bu önemli bilgileri, kolayca güncellenebilmesi için planın önünde ayrı bir sayfaya yerleştirmeyi düşünün.

 

Acil Durum Eylem Planı Nedir başlıklı yazımıza benzer diğer yazılarımız blog sayfamızdadır

Bu ve diğer hizmetlerimiz için lütfen Teklif Alın.

YouTube sayfamız

 

Bir yanıt yazın