Patlamadan Korunma Dökümanı Hazırlama Eğitimi

Patlamadan Korunma Dökümanı hazırlaması gereken işletmeler ve yasal zorunluluklar

Patlamadan Korunma Dökümanı

Patlamadan korunma Dökümanı

30.04.2013 tarihli 28633 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkında Yönetmelik” kapsamında Limanlar, tersaneler, akaryakıt istasyonları, kimya üretim tesisleri, tekstil üretim tesisleri, atık arıtma tesisleri, havaalanları, un değirmenleri, dolum tesisleri, vb. işletmelerde “patlamadan korunma dokümanı” hazırlanması zorunluluğu getirilmiştir. Eğitimle, PKD hazırlayacak ya da güncelleyecek olanlara temel bilgileri vermek, ilgili standartlar ve diğer mevzuatın yorumlanmasına ve değerlendirmesine destek olmak, uygulama ve hesaplama becerilerini geliştirme hedeflenmiştir.

Kaza Geliyorum Diyor.

Küçük bir kıvılcım veya sıcak yüzey bile, potansiyel olarak patlayıcı çalışma ortamlarında felaketle eş anlamlıdır.. Başka bir deyişle, örneğin kimya endüstrisi veya petrol ve gaz sektörü gibi yanıcı maddelerin taşınmasının günlük işlerin bir parçası olduğu yerlerde, son derece ciddi endüstriyel kazalara neden olmak için genellikle yeterlidir.

 

Ancak tekstil, ahşap veya gıda endüstrileri gibi işleme endüstrisinin bazı alanlarında bile, örneğin un tozunun neden olduğu patlamaların yıkıcı etkileri olabilir.

İnsan hayatını tehlikeye sokar ve yüksek finansal maliyetler kapımızı çalar. İş sağlığı ve güvenliği burada birinci önceliktir ve elektrik motorları, iş kazalarını önlemek ve insan hayatını korumak için özel bir tasarım ve uygun sertifika ile bu yüksek güvenliği sağlamalıdır.

 

Potansiyel Olarak Patlayıcı Ortamlar Ne zaman Var Olur?

Aşağıdaki faktörler aynı anda vuku bulursa, potansiyel olarak patlayıcı bir çalışma ortamı mevcut olabilir:
yanıcı bir madde (gaz veya toz) ve oksijen O2 (hava)
bir ateşleme kaynağı (kıvılcım, sıcak yüzey, için için yanan yuvalar vb.)
belirli bir oksijen/yanıcı madde oranı

Patlama riski bir risk tespitinde değerlendirilmelidir. Potansiyel tehlike belirlenirken çeşitli hususlar dikkate alınmalıdır:
Bir tesiste veya tesiste potansiyel olarak yanıcı katı, gaz, sıvı veya toz benzeri maddeler var mı?

veya bunlar iş sürecinde ve varsa nerede ortaya çıkabilirler (örneğin ekipmanın içinde)
Hangi miktarlarda patlayıcı ortam olasıdır  ?
patlayıcı ortam miktarları yerel ve operasyonel koşullar nedeniyle tehlikeli midir ve bunları engellemek mümkün mü?

Patlamadan korunma Dökümanı hazırlama çalışması için Füzyon Osgb Tüm Türkiye’ye hizmet vermektedir. İletişim bölümünden irtibat kurabilir ya da TEKLİF AL  kısmından bilgi edinebilirsiniz.

Youtube kanalımız için buraya tıklayabilirsiniz.