Tehlike kontrolleri

Tehlike Kontrolleri Nelerdir?

Tehlike Kontrolleri , işyerindeki çeşitli tehlikeleri sınırlamak ve hatta ortadan kaldırmak için alınabilecek çeşitli adım türleridir. Bu adımlar, bir kontroller hiyerarşisi halinde düzenlenir, böylece insanlar önce en etkili seçeneği gerçekleştirmeye çalışabilir ve ardından en alta ulaşana kadar listede aşağı inebilir. Bazı durumlarda, istenen sonuçları elde etmek için bu tehlike kontrolleri hiyerarşisinin birden fazla seviyesindeki maddelerin uygulanması gerekir.

Tehlike Kontrolleri

 

Başlıklar

Tehlike kontrolleri : Kontrol Hiyerarşisi nedir?

Kontrol hiyerarşisi tipik olarak en geniş kısmı üstte ve noktası altta olacak şekilde bir üçgen olarak görüntülenir. Üçgenin üst kısmı boyunca, mümkün olduğunda kullanılması gereken en iyi tehlike kontrolü türü bulunur. Daha sonra üçgen daraldıkça diğer seçenekler tercih sırasına göre sıralanır. İstenirlik açısından yukarıdan aşağıya doğru sıralanan kontrol seçenekleri şunlardır:

Tehlike kontrolleri : 

Tehlike kontrolleri

Eliminasyon – Çoğu zaman pratik olmasa da, bir tehlikeyi ortadan kaldırmak mümkün olan en iyi seçenektir. Örneğin, ısınan bir makinenin yakınında yanıcı bir madde varsa, riskin tamamen ortadan kalkması için tehlikeyi alandan uzaklaştırarak ortadan kaldırmak en iyisidir.

İkame – Yok etmeye benzer şekilde, bu seçenek tehlikeli öğeyi tehlikeli olmayan veya en azından daha az tehlikeli olan başka bir öğeyle değiştirir. Yukarıda kullanılan yanıcı madde örneğinde, yanıcı maddeyi alandan çıkarmak ve yanmayacak bir şeyle değiştirmek mümkün olabilir.

Mühendislik Kontrolleri – Bir sonraki en iyi seçenek, tehlikeyi ele almak için mühendislik kontrolleri koymaktır. Yukarıdakiyle aynı durumu kullanarak, bir mühendislik kontrolü, öğenin yerinde kalabilmesi ancak tehlikeli ısıya maruz kalmaması için etrafına bir ısı kalkanı yerleştirmeyi içerebilir.

İdari Kontroller – Yukarıdaki seçeneklerden hiçbiri mümkün veya pratik olmadığında, bir sonraki seçenek, tehlikeli olayın meydana gelme riskini en aza indirecek prosedürler veya politikalar uygulamaktır. Bu, güvenlik işaretleri, zemin işaretleri asmayı veya çalışanlara bir tehlikeden nasıl kaçınılacağı konusunda talimat veren bir politika oluşturmayı içerebilir.

Kişisel Koruma Ekipmanı – Son seçenek, çalışanların kişisel koruma ekipmanı veya KKD kullandığından emin olmaktır. Bu seviyede tehlike hala mevcuttur, ancak tehlikeli durumun meydana gelmesi durumunda çalışanlar KKD sayesinde mümkün olduğunca korunacaktır.

Genel olarak, bir listedeki daha yüksek öğeler daha maliyetli ve daha az kullanışlı ancak daha etkili olacaktır. İşverenlerin güvenlik ile işlerini yürütebilmek arasında doğru dengeyi bulması gerekir. Mümkün olduğu ölçüde, bu listenin üst kısmındaki kontrollerin kullanılması teşvik edilir.

 

 

Tehlike kontrolleri : İdari kontrol örnekleri nelerdir?

 

İdari kontroller, güvenliği artırma girişiminde işlerin yapılma biçimindeki değişikliklerdir. İşyeri tehlikelerini azaltmaya yardımcı olmak için kullanılabilecekleri birçok yol vardır. Çoğu durumda, bir tesisin ve çalışanlarının mümkün olduğu kadar güvenli olmasını sağlamaya yardımcı olmak için idari kontroller gönüllü olarak uygulanır. Diğer durumlarda, OSHA veya diğer düzenleyici kurumların gereksinimlerine uygunluk sağlama çabasının bir parçası olarak uygulanırlar. Her iki durumda da, idari denetim örneklerine bakmak, ilkeleri, kuralları, programları ve işletmenizin çalışma şeklinin diğer yönlerini güncelleme konusunda size fikir verebilir.

İdari Kontrol Örnekleri: Programlı Bakım İşaretli Makine

Aşağıda, iş yeri güvenliğini artırmak için çeşitli tesislerde başarıyla kullanılmış olan idari kontrollere örnekler verilmiştir:

 

Tehlikeli Faaliyetlerin Planlanması – Tehlikeli olabilecek bir bakım türü gerçekleştirmeniz gerekiyorsa, mümkün olduğunca az kişinin etrafta olması için bunu çalışma saatleri dışında planladığınızdan emin olun. Bu, kimin zarar görebileceği riskini en aza indirecektir.

Dönüşümlü İş Görevleri – İnsanların gün boyunca aynı şeyi yapmasını gerektiren işleriniz varsa, bu görevleri zaman içinde dönüşümlü yaptığınızdan emin olun. Bu, işyerinde tekrarlayan hareket yaralanmaları riskini azaltmaya yardımcı olacaktır.

İyonize Edici Radyasyona Maruz Kalmayı Ölçme – Tesisinizde iyonlaştırıcı radyasyon bulunan alanlar varsa, çalışanların her zaman maruziyetlerini ölçtüğünden emin olun. Belirli bir sınıra ulaştıklarında tekrar alanlara girmelerine izin verilmemelidir.

Uygun Temizlik Çabaları – Bir tesisi dağınıklıktan ve potansiyel kontaminasyondan uzak tutmak, genel güvenlik için kritik öneme sahiptir. Tüm tesislerin, alanda düşme tehlikelerine, makinelere zarar vermeye ve çok daha fazlasına neden olabilecek kalıntılardan arınmış olduğundan emin olmak için belirlenmiş bir temizleme prosedürü olmalıdır.

Uygun idari kontroller, bir tesisin güvenliğini artırmak için belirli faaliyetlerin takip edildiğinden emin olmak için uygulanan politikalar veya prosedürlerdir. Tesisinizde neyin işe yarayacağını bulmak sürekli çaba gerektirir, ancak sonuçta iş yerinin mümkün olduğunca güvenli olmasını sağlamaya yardımcı olacaktır.

Fuzyon OSGB her türlü sorununuza en kısada cevap almak için burayı tıklayınız.

Youtube kanalımız

Bir yanıt yazın