Is Sagligi Tehlikeleri

İş Sağlığı Tehlikeleri Nelerdir?

İş Sağlığı Tehlikeleri : Mesleki tehlikeler, çalışanlar için bir dizi sağlık sorununa neden olabilir. Bu sağlık tehlikeleri, altı ana tehlike kategorisinden birine girebilir: fiziksel tehlikeler, kimyasal tehlikeler, biyolojik tehlikeler, ergonomik tehlikeler ve davranışsal tehlikeler.

Başlıklar

İş Sağlığı Tehlikeleri

Sağlık riskleriyle ilişkili bazı yaygın işyeri tehlikeleri şunları içerir:

İş Sağlığı Tehlikeleri

Yüksek sesler: Tehlikeli gürültü seviyeleri veya yüksek seslere maruz kalma, uzun süreli işitme hasarına neden olabilir.

Tehlikeli kimyasallar: Bir tesis ister kimyasal maddeler üretiyor, ister sadece sert kimyasallar içeren temizleyiciler kullanıyor olsun, tehlikeli kimyasallar kızarıklık, göz yaralanmaları, yanıklar, organ hasarları ve hatta ölüm gibi bir dizi sağlık sorununa neden olabilir.

Yüksekte çalışma: Bir platformdan, vinçten, çatıdan veya bumbadan düşme, çalışanlar düşme koruması ile uygun şekilde donatılmamışsa, yaşamı değiştiren yaralanmalara neden olabilir.

Kötü hava kalitesi: Kötü iç hava kalitesi (IAQ), baş ağrılarının, yorgunluğun, konsantrasyon güçlüğünün ve gözlerin, burnun, boğazın ve akciğerlerin tahriş olmasının yaygın bir nedenidir.

Takılma tehlikeleri: Görünüşte zararsız olan ıslak bir yüzey veya darmadağınık zemin, bir kişinin ciddi şekilde yaralanmasına neden olan kayma, takılma veya düşmelere neden olabilir.

İş güvenliği kanunu uyarınca, işverenler iş yerlerini güvenli ve sağlık tehlikelerinden uzak tutmaktan sorumludur. İlk adım, tüm potansiyel sağlık risklerini belirlemek için tesiste bir risk değerlendirmesi yapmaktır. Tüm tehlikeler tanımlandıktan sonra, bir sonraki adım tehlike kontrollerinin uygulanmasıdır.

İş Sağlığı Tehlikeleri : Nasıl Ortadan Kaldırılır?

İş Sağlığı Tehlikeleri

Tehlike kontrolleri hiyerarşisini kullanarak, tehlikeyi ortadan kaldırıp kaldıramayacağınızı veya daha güvenli bir alternatifle değiştirip değiştiremeyeceğinizi belirleyin. Bu seçeneklerin her ikisi de uygulanabilir değilse, tehlike, mühendislik kontrolleri ve çalışma uygulamalarının değiştirilmesi (idari kontroller) ile ele alınmalıdır. Son olarak, tehlike devam ediyorsa, işçilere uygun kişisel koruyucu ekipman (KKD) verilmelidir.

  Kapalı bir Alandaki Tehlikeler Nelerdir?

İş Sağlığı Tehlikeleri  : Kapalı alan, işyerinde bir işçinin girebileceği kadar geniş, ancak sürekli kullanım için tasarlanmamış ve giriş ve çıkışlar için sınırlı veya kısıtlı araçlara sahip alanlardır. İnşaat sahalarında yaygın olan bazı kapalı alan örnekleri arasında boru hatları, tüneller, rögarlar, kanallar bulunur.

 

Kapalı bir alanda çalışmanın en yaygın tehlikelerinden bazıları şunlardır:

İş Sağlığı Tehlikeleri :

Havalandırma  Eksikliği: Kapalı bir alanda uygun havalandırma olmazsa, gazlar hızla birikmeye başlar. Aksi halde zararsız gazlar bile küçük bir alanda ölümcül olabilir.

Kararsızlık: Yeraltında veya depolama alanlarında nesnelerin düşmesine ve hatta kapalı alanın çökmesine neden olabilir.

Oksijen Eksikliği: Sınırlı miktarda oksijen, çalışanların baş dönmesine neden olarak yaralanmalara ve hatta ölüme neden olabilir.

Tuzaklar: Kapalı alanlarda sınırlı veya kısıtlı giriş ve çıkışlar olduğundan, bir tıkanıklık çalışanları içeride hapsedebilir.

Elektrik Tehlikeleri: Pek çok işçi, elektrikli ekipman üzerinde bakım veya çalışma yapmak için kapalı bir alana girecektir.

Yangınlar veya Patlamalar: Kapalı alanlar hızla dumanla dolabilir ve patlamalar alanın kararsız hale gelmesine neden olabilir.

Boğulma: Tahıl (silolarda olduğu gibi), kum, kaya veya benzeri malzemelerle çalışan çalışanlar hızla yutularak insanları boğma riski altındadır.

Kapalı alanlar, güvenlik işaretleri ile yeterince işaretlenmeli ve potansiyel çıkışlar açıkça tanımlanmalıdır. Kapalı bir alana girmeden önce, çalışanlar uygun kişisel koruyucu ekipman (PPE) ile donatılmalıdır.

İzin alınması gereken kapalı alanlar, bilinen tehlikelere veya potansiyel olarak tehlikeli atmosferlere sahiptir. Giriş izinleri, girilecek kapalı alanın değerlendirilmesinde hem amirlere hem de çalışanlara rehberlik eder. Kapalı alanlarda veya çevresinde çalışmasına izin verilen veya verilmeyen tüm çalışanların da işverenleri tarafından sağlanan resmi bir eğitim programından geçmesi istenmelidir.

Füzyon OSGB İletişim için buraya tıklayın

Youtube kanalımız

Bir yanıt yazın