Isyerindeki Tehlikeler

İşyerindeki Tehlikeler : En Yaygın Güvenlik Riskleri.

İşyerindeki Tehlikeler : Nereye giderseniz gidin mevcut olan bazı mesleki tehlikeler vardır. Tüm dünyada ve farklı sektörlerde çalışanlar, işyerlerinde her gün tehlikelerle karşı karşıya kalıyor. Bu liste, bir tesiste bulunan en yaygın güvenlik risklerinden sadece birkaçıdır:

Başlıklar

İşyerindeki Tehlikeler Nelerdir?

İşyerindeki Tehlikeler

İşyerindeki Tehlikeler   :  Forkliftler: Üretim ve depolama tesislerinde genellikle, ağır paletleri hareket ettiren ve büyük yükler taşıyan alan boyunca seyahat eden elektrikli endüstriyel kamyonlar veya forkliftler bulunur. Forkliftler sadece operatörün değil, aynı zamanda alandaki tüm yayaların da yaralanmasına neden olabilir. Bir depo veya tesiste sadece bir tane bile forklift varsa, forklift güvenliği ile ilgili eğitim ve öğretim verilmesi önemli olacaktır.

Kayma, Takılma ve Düşme: Hiç kimse yüksekten çalışmasa bile işyerinde düşebilir. İstatistikler aslında düşmelerin çoğunun kayma veya takılma nedeniyle aynı seviyedeki zeminlerde olduğunu gösteriyor. İster zemine dağılmış malzemeleriniz olsun, ister yağ sızıntıları yaygın bir olay olsun, ciddi yaralanmalar meydana gelebilir. Kayma, tökezleme ve düşme hemen hemen her tesiste bulunan bir tehlikedir ve işverenlerin çalışanlarını yeterince koruduklarından emin olmaları gerekir.

Elektriksel tehlikeler: Hemen hemen her işyeri şu veya bu kapasitede elektrikle uğraşmak zorundadır ve bu her zaman elektrikle ilgili tehlikelere yol açar. Elektrik tehlikelerini aramak için bazı yaygın noktalar, iletkenlere çok yakın prizler, yırtık veya yıpranmış teller, aşırı yük devreleri, LOTO kullanmayan çalışanlar ve daha fazlasıdır. Tesisinizdeki tüm riskleri tanımlayarak ve uygun önlemleri uygulayarak çalışanları güvende tutun.

Kimyasallar: Yakıcı ve zehirli kimyasallar çalışanlar için tehlike oluşturmaktadır. Kimyasallarla uğraşan veya kimyasalların çevresinde çalışan kişilerin, maruz kalma veya solunum cihazı uyarılarından kaynaklanan bedensel yaralanmalar gibi kimyasalla ilişkili riskleri bilmesi gerekecektir.

Bu liste kesinlikle kapsamlı değildir, aksine iş yerinizdeki tehlike türleri hakkında bilgi edinmek için bir başlangıç noktasıdır. İşvereninizin veya güvenlik yöneticinizin tesisinizin risk ve tehlikelerini değerlendirmesi önemlidir, böylece uygun güvenlik önlemlerini uygulayabilir ve çalışanlarınıza uygun eğitimi verebilirsiniz.

İşyerindeki Tehlikeler : Aşındırıcı kimyasallar

İşyerindeki Tehlikeler

Aşındırıcı malzemeler (bazen kostik olarak da adlandırılır), temas halinde diğer maddelere kimyasal reaksiyon yoluyla zarar verecek veya onları yok edecek maddelerdir. Genel olarak, aşındırıcılar ya asitler ya da bazlardır:

Asitler: Hidroklorik asit, sülfürik asit, nitrik asit, hidroflorik asit, asetik asit, kromik asit, vb.

Bazlar: Amonyum hidroksit, sodyum hidroksit, potasyum hidroksit, vb.

Aşındırıcılar hemen hemen her işyerinde bulunabilse de, insan dokusundan metallere kadar her şeye saldırıp onları yok etme potansiyelleri onları çalışanlar için son derece tehlikeli hale getiriyor. Aşındırıcı bir madde ne kadar güçlü veya konsantre olursa, insan sağlığı için o kadar tehlikeli olabilir.

Aşındırıcı Malzemeler Çevresinde Çalışanları Güvende Tutma

Aşındırıcı kimyasallar insan sağlığı için ciddi risk oluşturabilir. Yakıcı malzemelerle uğraşan işyerlerinin aşağıdaki tehlike kontrollerini ve önleyici tedbirleri dikkate alması gerekecektir:

 

Eğitim:

Aşındırıcı kimyasallarla çalışacak olan çalışanlar, hangi maddelerle çalıştıkları, ilgili tehlikeler ve güvenlik bilgi formuna (SDS) nereden erişilebileceği konusunda bilgi sahibi olmalıdır.

İşaretler ve etiketler: Aşındırıcı malzemelerin bulunduğu tüm kaplara GHS uyumlu bir etiket yapıştırılmalıdır. Ek olarak, çalışanları bölgedeki potansiyel tehlikelere karşı uyarmak için alana güvenlik işaretleri asılmalıdır.

Mühendislik kontrolleri: Mümkün olan yerlerde kimyasal çeker ocaklar ve vakum pompaları kurun ve kullanın.

Kişisel koruyucu ekipman (KKD): İşverenler, aşındırıcı kimyasallarla çalışan çalışanlara KKD sağlamalıdır. Çok sayıda denetim yürürlükte olsa bile, bir kaza durumunda çalışanların koruyucu gözlükler, vücut koruması ve nitril eldivenlerle korunması zorunludur.

İlk yardım: Bir çalışan aşındırıcı bir maddeyle doğrudan temas ederse, gözlerini yıkamak veya cildini durulamak için bir acil durum göz yıkama istasyonu/duşu bulunmalıdır.

Aşındırıcı sıvıların kazara dökülmesi veya sızıntısı derhal kontrol altına alınmalıdır, ancak büyük miktarda aşındırıcı kimyasal dökülmesi durumunda İş güvenliği prosedürleri, tehlikeli atık işlemleri izlenmelidir.

İşyerindeki Tehlikeler hakkında daha fazla bilgi için blog sayfamızdaki yazılara göz atınız. Daha fazla bilgi için Füzyon OSGB İletişim bölümüne buradan giriniz.

 

Youtube sayfamız için buraya tıklayınız.

Bir yanıt yazın